• Dietetyka kliniczna

  • Producent:Elsevier Urban & Partner
  • Autor:M. Width, T. Reinhard
  • Kategoria:Żywienie

wyd. I polskie, red. J. Chojnacki, G. Klupińska
370 stron
rok wydania: 2014
format: 110 x 180, opr. broszurowa (spirala)
ISBN: 978-83-7609-918-7
wyd. I polskie
red. J. Chojnacki
G. Klupińska
370 stron
rok wydania: 2014
format: 110 x 180 
opr. broszurowa (spirala)
ISBN: 978-83-7609-918-7
Dietetyka kliniczna



Zaparcia
15,20 zł
19,00 zł
Zaburzenia lipidowe
15,96 zł
19,95 zł
Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych
46,30 zł
49,00 zł
Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie
24,36 zł
30,45 zł
Właściwe i smaczne żywienie przy zaparciach
24,36 zł
30,45 zł
Właściwe i smaczne żywienie po zawale
15,96 zł
19,95 zł



Opis książki:

"Dietetyka kliniczna" to wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy przewodnik, który dietetycy moga wykorzystywać w swojej codziennej praktyce. Książka może być również przydatna studentom medycyny zainteresowanym tematem odżywiania oraz lekarzom pracującym w szpitalu czy domach opieki. Praktyczny, przejrzysty układ książki i niewielki format to atuty, które zachęcają do regularnego korzystania z podręcznika.

W pierwszej części omówiono sposób oceny zapotrzebowania u różnych osób na różnych etapach życia (np. u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u specyficznych pacjentów np. po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego. Część druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak : choroby nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego. Wszystkie rozdziały dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, rodzaj interwencji dietetycznej, a także omówiono zagadnienia edukacji pacjenta. W ramach rozdziału przewidziano także miejsca na notatki użytkownika.

Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych.