• Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa

  • Producent:PZWL (Wydawnictwo Lekarskie PZWL)
  • Autor:Jan Kazimierz Karczewski (red.)
  • Kategoria:Pielęgniarstwo
  • W magazynie: 0 szt.
  • Dostępność: Wysyłamy w ciągu 7 dni roboczych

wydanie I, 806 stron, format: 165 x 235 mm, oprawa miękka
Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa



Zdrowie publiczne. Podręcznik dla studentów i absolwentów wydziałów pielęgniarstwa i nauk o zdrowiu akademii medycznych
49,56 zł
61,95 zł
Zdrowie publiczne wyzwaniem dla systemów zdrowia XXI wieku
57,96 zł
72,45 zł
Zbiór standardów przyjęcia, opieki, socjalizacji i wypisu chorego ze szpitala psychiatrycznego
15,12 zł
18,90 zł
Zarządzanie w pielęgniarstwie. Podręcznik dla studentów studiów magisterskich wydziałów pielęgniarstwa oraz wydziałów nauk o zdrowiu
49,96 zł
62,45 zł
Zarys mikologii dla studentów pielęgniarstwa
30,24 zł
37,80 zł
Zarys chorób wewnętrznych dla studentów pielęgniarstwa. Podręcznik dla studentów studiów magisterskich wydziałów pielęgniarstwa oraz wydziałów nauk o zdrowiu
57,96 zł
72,45 zł



Każdy powinien wiedzieć, jak ma postępować, aby zachować zdrowie; co mu zagraża, a co służy. W działalności profilaktycznej, wychowaniu zdrowotnym i promocji zdrowia rola pielęgniarki jest szczególnie ważna. Obecnie często używa się terminologii „medycyna środowiskowa” czy też „medycyna zapobiegawcza”, jednakże nieco zapomniany termin „higiena” jest określeniem uniwersalnym, które dobrze oddaje sens i cel tej dyscypliny naukowej. W publikacji szczególną uwagę zwrócono na te działy higieny, które są najbardziej związane z praktyką pielęgniarską, na jej aspekt praktyczny i zawodowy, ale nie pominięto również zagadnień, które pozwolą lepiej zrozumieć rolę czynników mających bezpośredni i długofalowy wpływ na zdrowie. Dotyczy to rozdziałów omawiających zagadnienia szeroko rozumianego środowiska pracy, higieny wieku rozwojowego i podeszłego oraz higieny żywności i żywienia, ponieważ te problemy są najczęściej obecne w codziennej praktyce pielęgnacyjnej.