Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki

Dodaj recenzję:
  • Autor: Mirosław Jarosz , Jan Dzieniszewski (red.)
  • Wydawnictwo: PZWL (Wydawnictwo Lekarskie PZWL)
  • Dostępność: Wysyłamy w ciągu 7 dni roboczych  (0 szt.)
  • 29,00 zł 26,10 zł

Wydanie: Warszawa, 1, 2015
ISBN: 9788320043006
EAN: 9788320043006
Liczba stron: 164
Wymiary: 14.0x20.5cm
Waga: 0.19kg
Oprawa: miękka

Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny.
Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.