.. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3

Dodaj recenzję:
  • Autor: Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski
  • Wydawnictwo: PWN (Wydawnictwo Naukowe PWN)
  • Dostępność: Wysyłamy w ciągu 7 dni roboczych  (0 szt.)
  • 54,90 zł 49,41 zł
Wydanie: pierwsze
Wydawnictwo Naukowe PWN 2009
ISBN: 978-83-01-15735-7
Format: 16,5x24 cm
Oprawa miękka, s. 408
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.

Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa – od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami – dziś i w przyszłości.

Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi:

    * identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym,
    * określać przyczyny tych problemów,
    * wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.

Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi – żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.