.. Żywienie w chorobach kostno-stawowych ..

Dodaj recenzję:
  • Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
  • Wydawnictwo: PZWL (Wydawnictwo Lekarskie PZWL)
  • Dostępność: Wysyłamy w ciągu 7 dni roboczych  (0 szt.)
  • 39,00 zł 35,10 zł
Stron:     184
ISBN:     9788320041194
Rok wydania:     2011
Wydanie:     1
Oprawa:     miękka
Format:     A5
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie.
W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.


Spis treści

CZĘŚĆ PIERWSZA
Wstęp
Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego
Układ kostno-stawowy
Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego
Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza
·         Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów
 Reumatoidalne zapalenie stawów
Fibromialgia
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
Toczeń rumieniowaty układowy
Dna
Łuszczycowe zapalenie stawów
Osteoporoza
Krzywica
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
·         Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
·         Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Składniki mineralne
·         Makropierwiastki
·         Mikropierwiastki
Produkty kwaso- i zasadotwórcze
Woda
Wolne rodniki
Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych
Produkty zbożowe
Nasiona roślin strączkowych
Produkty mleczne i ich substytuty
Ziemniaki
Warzywa i owoce
Produkty tłuszczowe
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jaja
Cukier i słodycze
Orzechy i nasiona
Żywność modyfikowana genetycznie
CZĘŚĆ DRUGA
Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości
Zasady diety
Podstawowe zalecenia żywieniowe
Przykład dwutygodniowego jadłospisu
Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego
Zasady odchudzania
Diety niskoenergetyczne
·         Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
·         Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
·         Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
CZĘŚĆ TRZECIA
Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego
Wiadomości podstawowe
·         Miary gospodarcze
·         Naczynia kuchenne
·         Konserwowanie żywności
·         Przechowywanie żywności
·         Sposoby przygotowywania potraw
Przyprawy
Przepisy szczegółowe
·         Napoje
·         Pieczywo
·         Dodatki do pieczywa
·         Zupy
·         Przekąski
·         Potrawy z mięsa
·         Potrawy z ryb
·         Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
·         Potrawy jarskie
·         Potrawy z warzyw i owoców - surówki
·         Potrawy z warzyw i owoców - sałatki
·         Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane
·         Sosy i pasty
·         Desery
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw