• .. Żywienie w cukrzycy ..

  • Producent:PZWL (Wydawnictwo Lekarskie PZWL)
  • Autor:Jan Tatoń, Anna Czech, Dorota Małgorzata Idaszak
  • Kategoria:Diabetologia
  • W magazynie: 0 szt.
  • Dostępność: Wysyłamy w ciągu 7 dni roboczych

Stron: 416
ISBN: 9788320041941
Rok wydania: 2010
Wydanie: 1
Oprawa: miękka
Format: B5
Stron: 416ISBN: 9788320041941Rok wydania: 2010Wydanie: 1Oprawa: miękkaFormat: B5
.. Żywienie w cukrzycy ..



Terapia skojarzona
98,10 zł
109,00 zł
Postępowanie w cukrzycy typu 2 oparte na dowodach. Standardy dla lekarzy
27,72 zł
34,65 zł
Poradnik dla osób z cukrzycą typu 2 niewymagających leczenia insuliną
39,20 zł
49,00 zł
Podręcznik samokontroli cukrzycy
12,60 zł
15,75 zł
Jak zwyciężyć cukrzycę. Poradnik dla osób stosujących insulinę
32,76 zł
40,95 zł
Intensywne leczenie cukrzycy typu 2. Rekomendacje dla lekarzy praktyków
36,12 zł
45,15 zł



Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii.
Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania: co, ile i kiedy jeść. Z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia. 
Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie. 

Spis treści Część 1. Naukowe podstawy żywienia osób z cukrzycą Rozdział 1. Styl życia i żywienia - wpływ na leczenie cukrzycy i zapobieganie jej powikłaniom Rozdział 2. Składniki pożywienia Rozdział 3. Ile i co jeść, aby mieć dobre zdrowie, kondycję fizyczną i prawidłową masę ciała Rozdział 4. Optymalna masa ciała Rozdział 5. Odtłuszczanie ciała Rozdział 6. Żywienie tuczące Rozdział 7. Modyfikacje żywienia zależne od ciąży i chorób współistniejących z cukrzycą Rozdział 8. Podsumowanie i rekomendacje Część 2. Wszystko o wyborze produktów żywnościowych. unikaniu błędów i ocenie działań kulinarnych Rozdział 9. Sposoby wyboru produktów żywnościowych Rozdział 10. Samokontrola żywienia - sprawdzaj swoje rzeczywiste spożycie Rozdział 11. Środki chemiczne dodawane do produktów żywnościowych -bezpieczeństwo żywienia Część 3. Przepisy kulinarne Rozdział 12. Zanim przystąpimy do gotowania Rozdział 13. Przepisy na posiłki i potrawy oparte na listach produktów lub wymiennikach węglowodanowych Rozdział 14. Przykładowe jadłospisy Słowniczek terminów medycznych Alfabetyczny spis potraw